Reclama pe acest blog/ Advertise on this blog


BANNER - 1 EURO/ZI

marți, 19 august 2014

Tunisia

Locul in care timpul curge lin




    Se spune ca fiecare tara are energia proprie care ne influenteaza starea de spirit si comportamentul… Sunt locuri in care ne simtim mai bine ca acasa, ne simtim de parca nimic nu ne mai poate supara, ca si cand lumea a devenit, dintr-o data, mai curata, mai frumoasa…
Peste “mari si tari”, Tunisia, in nordul Africii, este un astfel de loc, taram de liniste si splendoare, in care soarele, marea, palmierii si cerul incredibil de senin s-au inlantuit intr-o armonie paradisiaca.  
Desigur, fiind in Africa, vara este anotimpul Soarelui, nimic nu tulbura fierbinteala zilei si seara vine cu o minunata racoare prieteneasca.


Cum traiesc oamenii din acest taram minunat? Simplu, foarte simplu. Tunisia este o tara africana, in curs de dezvoltare, ce face eforturi de a aduce “Europa” in modul de viata de acolo. Daca este bine sau nu…depinde de ceea ce se “importa”. Ca si dezvoltare economica este cu cel putin 10-15 ani in urma Romaniei, insa exista vointa, atat din partea autoritatilor, cat si a locuitorilor, de a ajunge cat mai repede la un niver de trai mai bun. Se munceste mult in contructii, mai ales in capitala, Tunis. Drumurile, desi nu s-ar crede, sunt mult mai bune ca ale noastre, iar autostrazile sunt impecabile, iar sistemul de taxare este exact ca in Europa. Invazia de supermarket-uri europene si de produse a adus o oarecare debusolare in modul de viata simplu al acetor oameni calzi si sinceri, astfel ca, desi tara musulmana, in Tunisia nu este nimeni restrictionat in vreun fel, nici macar in ce priveste imbaracamintea.


Tunisienii nu se grabesc. Daca intri intr-un mare supermarket, ( la intrare este controlat orice bagaj, ca si la aeroport, pentru prevenirea oricarui act terorist),  mirarea europeanului va fi la caserie, unde se povesteste mult, se scaneaza alene, fara stres, ca si cand timpul poate fi oprit pe loc.
Daca fierbinteala zilei tine oamenii incasa, birouri, magazine, dupa ce soarele merge la somn, cafenelele sunt luate cu asalt si raman fara locuri libere, desi sunt la fiecare pas. Se socializeaza mult, in modul uman, firesc, fara sa vezi pe nimeni adancit in facebook pe telefon, desi tehnologia este la acelasi nivel ca si in oricare tara europeana. Dar oamenii sunt…oameni.


Principiile de baza ale valorilor umane, pe care obinuim sa le numim “traditii”, fundatia vietii personale a oricarui tunisian. Se respecta unii pe altii, isi iubesc enorm de mult copiii, si familia este mai importanta decat orice. Nimeni nu isi lasa parintii fara sprijin, nimeni nu intoarce spatele fratelui sau surorii. Familia este sfanta. Nu sunt oameni dara cusur, insa au trait si traiesc respectand regulile Islamului. Vesmantul musulman purtat de unele femei, inclusiv valul, inseamna respect pentru Divinitate, sot si familie. In Cartea Sfanta a Islamului, ca si in Cartea Sfanta a Crestinismului sau in Torah a evreilor, este scris depre modul in care femeile trebuie sa se comporte si sa apara in lumea di afara casei. De ce ? Ei bine, este si asta scris. Poate ca in lumea de azi aceste reguli par exagerate si fara sens. Internetul si mass-media sunt pline de imagini care mai de care mai “sexy”, insa femeile musulmane se respecta pe ele insele si, in opinia lor, este degradant ca o femeie sa devina accesibila tuturor . Asa gandesc ele si nu accepta ca aceste reguli sa fie incalcate in casa lor, nici de oaspeti straini.
Insa, ca si musfir intr-o familie musulmana, esti tratat ca si o persoana speciala, nu apuci  sa ceri ceva si ti se si aduce, vei fi servit cu mancare traditionala, gatita atunci si, daca te plac, vor canta dansa  sa te bine dispuna. Oameni simpli si cu suflet frumos si curat. O lume ce pare ca a stiut sa isi pastreze decenta si bucuria de a trai si valorile umane.


Daca nu sunteti prieteni buni cu soarele, viitati Tunisia iarna. Veti descoperi acolo acea primavar minunata de la noi, cu aer proaspat si  caldura blanda.


G.E.S. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu